Τεχνολογία

Ορκίστηκε για πέμπτη φορά πρόεδρος ο Βλαντίμιρ Πούτιν – Τα κύρια σημεία της ομιλίας του

Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ορκίστηκε σήμερα για την πέμπτη θητεία του ως πρόεδρος της Ρωσίας, μια θέση που υπηρετεί εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα

Στη χρυσοποίκιλτη αίθουσα Andreyevsky του Μεγάλου Παλατιού του Κρεμλίνου, όπου κάποτε στέφονταν οι Ρώσοι τσάροι, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ορκίστηκε σήμερα Τρίτη 7/5, με όρκο πίστης στο σύνταγμα της Ρωσίας για την πέμπτη θητεία του ως πρόεδρος. Η παραδοσιακή μεγαλοπρέπεια και η τελετή ήταν επάξια ενός ανώτατου, αδιαμφισβήτητου ηγέτη της Ρωσίας για ένα τέταρτο του αιώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Με αισιοδοξία για τον συνεχιζόμενο πόλεμό του εναντίον της Ουκρανίας, ο 71χρονος Πούτιν, δήλωσε ότι θα έθετε την ασφάλεια της Ρωσίας πάνω από όλα και υποσχέθηκε ότι η χώρα θα είναι νικηφόρα.

«Είμαστε ένα μεγάλο έθνος», δήλωσε ο Πούτιν στην ομιλία του στην ορκωμοσία. «Μαζί θα ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια. Θα εκπληρώσουμε όλα όσα έχουμε σχεδιάσει. Μαζί θα κερδίσουμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το Ρώσικο ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, κατά την ομιλία του στην τελετή ορκωμοσίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι Ρωσία έχει γίνει μεγάλη δύναμη χάρη στην ανιδιοτέλεια και τον πατριωτισμό του λαού, σε συνθήκες ραγδαίων αλλαγών στον κόσμο, και είναι έτοιμη για ανεξάρτητη και εύρωστη ανάπτυξη προς το συμφέρον των μελλοντικών γενεών.
Τόνισε ότι οι κορυφαίες προτεραιότητες της χώρας είναι η διασφάλιση βιώσιμης πληθυσμιακής ανάπτυξης, η διατήρηση των πολιτισμικών παραδόσεων της χώρας και η συνέχιση της ανάπτυξης σε συνεργασία με τις χώρες της παγκόσμιας πλειοψηφίας.

Σχετικά με τα αποτελέσματα των εκλογών, οι Ρώσοι πολίτες στις τελευταίες εκλογές «επιβεβαίωσαν την ορθότητα της πορείας της χώρας», κάτι που έχει «μεγάλη σημασία τώρα, που βρισκόμαστε μπροστά σε σοβαρές δοκιμασίες».

«Θα κάνω ό,τι χρειαστεί, ό,τι μπορώ, για να ανταποκριθώ στην εμπιστοσύνη σας. Θα χρησιμοποιήσω όλες τις εξουσίες του αρχηγού του κράτους, που κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα, σε αυτόν τον βαθμό», πρόσθεσε ο Πούτιν.

Και συνέχισε λέγοντας, «Τα αποτελέσματα αυτής της δουλειάς θα εξαρτηθούν, σε καθοριστικό βαθμό, από την ενότητα και την αλληλεγγύη μας, από την κοινή φιλοδοξία να ωφελήσουμε την Πατρίδα, να την προστατέψουμε, να εργαστούμε με πλήρη δυναμικότητα».

«Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους Ρώσους πολίτες σε όλες τις περιοχές της χώρας μας, οι κάτοικοι των ιστορικών μας εδαφών που υπερασπίστηκαν το δικαίωμα να είμαστε μαζί με την Πατρίδα».

Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες της χώρας, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι εν μέσω των ραγδαίων αλλαγών στον κόσμο, η Ρωσία «πρέπει να είναι αυτάρκης και ανταγωνιστική», να ανοίγει νέους ορίζοντες «όπως έχει ήδη συμβεί πολλές φορές στην ιστορία μας».

Η βάση του κρατισμού της Ρωσίας είναι η «διεθνική αρμονία, διατήρηση των παραδόσεων όλων των λαών που ζουν στη Ρωσία, μια χώρα-πολιτισμός που ενώνεται με τη ρωσική γλώσσα».

Οι κορυφαίες προτεραιότητες της Ρωσίας θα είναι η χώρα να έχει έναν ακμάζοντα πληθυσμό και να διατηρήσει τις αιωνόβιες αξίες και παραδόσεις της, η υποστήριξη αυτής της πορείας «θα συνεχίσει να ενώνει δημόσιους και θρησκευτικούς συλλόγους, πολιτικά κόμματα σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης».

«Η παγιωμένη βούληση εκατομμυρίων ανθρώπων είναι μια ισχυρή δύναμη και απόδειξη της κοινής σταθερής πεποίθησής μας ότι μόνοι μας θα καθορίσουμε το μέλλον της Ρωσίας για χάρη των σημερινών και των μελλοντικών γενεών», ανέφερε ο Πούτιν.

Για τη χώρα και τους καλύτερους ανθρώπους της, η Ρωσία προσβλέπει με σιγουριά και «ήδη εφαρμόζει νέα έργα και προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν την ανάπτυξή μας ακόμη πιο δυναμική και ακόμη πιο ισχυρή».

Με όλη του τη σταθερότητα το ρωσικό κρατικό σύστημα πρέπει να δημιουργήσει συνθήκες ανανέωσης και ανάπτυξης: «Σταθερότητα δεν σημαίνει αδράνεια».

Η ατμόσφαιρα στην κοινωνία έχει αλλάξει, πλέον εκτιμάται ιδιαίτερα η «αξιοπιστία, η αμοιβαία ευθύνη, η ειλικρίνεια, η ευπρέπεια, η αρχοντιά και το θάρρος».

«Θα κάνω τα πάντα ώστε άνθρωποι που έχουν δείξει τις καλύτερες ανθρώπινες και επαγγελματικές τους ιδιότητες να αποδείξουν με πράξεις την πίστη τους στην Πατρίδα και να αναλάβουν ηγετικές θέσεις στη δημόσια διοίκηση, την οικονομία, και σε όλους τους τομείς», υποσχέθηκε για τη νέα του θητεία.

Οι σύγχρονοι Ρώσοι φέρουν ευθύνη ενώπιον της «χιλιόχρονης ιστορίας μας και των προγόνων μας», είπε, τονίζοντας ότι οι προηγούμενες γενιές Ρώσων έφθασαν σε φαινομενικά απρόσιτα ύψη, επειδή πάντα έθεταν την Πατρίδα τους πρώτη: «Έχτισαν μια παγκόσμια δύναμη και πέτυχαν θριάμβους που μας εμπνέουν σήμερα».

Η ηγεσία της Ρωσίας θα πρέπει να διασφαλίσει τη συνέχεια της ανάπτυξης της χώρας ως πολιτισμού για τις επόμενες δεκαετίες, ανατρέφοντας τη νεότερη γενιά «που θα ενισχύσει τη δύναμη της Ρωσίας, θα αναπτύξει το κράτος μας».

Κάποιος πρέπει να θυμάται το τίμημα των εσωτερικών αναταραχών και κραδασμών, ως εκ τούτου, το πολιτικό σύστημα της Ρωσίας πρέπει να είναι βιώσιμο και «απολύτως ανθεκτικό σε οποιεσδήποτε απειλές και προκλήσεις, πρέπει να διασφαλίζει τη σταδιακή και σταθερή ανάπτυξη, την ενότητα και την ανεξαρτησία της χώρας».

Σχετικά με την εξωτερική πολιτική, ο πρόεδρος τόνισε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να ενισχύσει τις καλές σχέσεις με «όλες τις χώρες που βλέπουν τη Ρωσία ως έναν αξιόπιστο και έντιμο εταίρο: «Και αυτή είναι πραγματικά η παγκόσμια πλειοψηφία».

Η Μόσχα είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε δίκαιο διάλογο για την ασφάλεια και τη στρατηγική σταθερότητα, ωστόσο «δεν πρέπει να γίνεται από θέση ισχύος, αλλά να είναι απαλλαγμένη από αλαζονεία, έπαρση και μια αίσθηση εξαιρετικότητας – τα μέρη του διαλόγου πρέπει να είναι ίσα και να σέβονται το ένα τα συμφέροντα του άλλου».

Η Ρωσία δεν αποκηρύσσει τον διάλογο με τη Δύση: «Η επιλογή είναι δική τους», είπε, κι έθεσε το ερώτημα, «σκοπεύουν να συνεχίσουν να προσπαθούν να περιορίσουν την ανάπτυξη της Ρωσίας, να συνεχίσουν την επιθετική πολιτική, την πίεση στη χώρα μας που δεν έχει σταματήσει εδώ και χρόνια, ή θα αναζητήσουν δρόμο για συνεργασία και ειρήνη;»

Μαζί με τους εταίρους της στη διαδικασία της ευρασιατικής ολοκλήρωσης και άλλα κυρίαρχα κέντρα ανάπτυξης, η Ρωσία θα συνεχίσει να εργάζεται για τη δημιουργία μιας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης και ενός συστήματος ίσης και αδιαίρετης ασφάλειας, κατέληξε ο Πούτιν.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button