ΓυναίκαΜόδα

Eurovision 2024 – Nemo: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 24χρονο non binary καλλιτέχνη που κέρδισε τον διαγωνισμό

Η Ελβετία αναδείχθηκε η νικήτρια του 68ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, με το εκπληκτικό Nemo και το τραγούδι του «The Code» να μαγνητίζουν το κοινό.

Η Eurovision 2024, έριξε αυλαία, με την Ελβετία να τερματίζει πρώτη, με το 24χρονο Nemo, το πρώτο non-binary άτομο που κερδίζει στη διοργάνωση, να συγκεντρώνει συνολικά 591 βαθμούς, 365 από τις επιτροπές και 236 από το televoting.

Το μεγάλο φαβορί ανέβηκε στη σκηνή με τον αέρα του νικητή ενώ φορούσε μια στολή από ροζ και λευκή γούνα. Ωστόσο,  το κύριο εύρημα τους είναι μια λευκή κυκλική πλατφόρμα διαμέτρου δύο ή τριών μέτρων, η οποία γέρνει και περιστρέφεται προς όλες τις κατευθύνσεις  με το Nemo να χορεύει πάνω της τραγουδώντας!

Λίγα λόγια για το Nemo:

Το Nemo γεννήθηκε το 1999 στο Biel, ένα μικρό δίγλωσσο χωριό στην Ελβετία, και από μικρή ηλικία ασχολείται με το βιολί, το πιάνο και τα τύμπανα.

Από το 2015, το Nemo είναι ενεργό στη μουσική βιομηχανία και έχει κυκλοφορήσει πολλά Extended Plays (EP) και singles. Το πρώτο του EP «Clownfisch» κυκλοφόρησε στις 23 Ιουνίου 2015 και έφτασε μέχρι την 95η θέση στα ελβετικά μουσικά charts. Το single με την υψηλότερη επίδοση στα charts του Nemo μέχρι σήμερα είναι το τραγούδι τους «Du» του 2017, το οποίο έφτασε στο νούμερο τέσσερα και έγινε πλατινένιο στα ελβετικά charts.

Το Nemo έχει κερδίσει επίσης πολλά βραβεία. Το 2017, έλαβε το βραβείο Energy Music Award για τον καλύτερο Ελβετό καλλιτέχνη και το βραβείο Prix Walo για πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη. Επί του παρόντος, το Nemo έχει πέντε ελβετικά μουσικά βραβεία στο όνομά του: ένα το 2017 για το καλύτερο ταλέντο και τέσσερα το 2018 για το καλύτερο ανδρικό σόλο σχήμα, το καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο σχήμα, το καλύτερο ζωντανό σχήμα και την καλύτερη επιτυχία για το τραγούδι «Du».

Το 2020 σηματοδότησε μια περίοδο αλλαγής για το Nemo, όταν άρχισε να γράφει και να παράγει μουσική για άλλους καλλιτέχνες, και επίσης άρχισε να κυκλοφορεί τραγούδια στα αγγλικά.

Τον Νοέμβριο του 2023, το Nemo ανακοίνωσε δημοσίως σε ένα άρθρο στην SonntagsZeitung ότι αυτοπροσδιορίζεται ως μη δυαδικό άτομο, και σε αυτό αναφέρεται και το τραγούδι «The Code».

«Το The Code αφορά το ταξίδι που ξεκίνησα με τη συνειδητοποίηση ότι δεν είμαι ούτε άνδρας ούτε γυναίκα. Το να βρω τον εαυτό μου ήταν μια μακρά και συχνά δύσκολη διαδικασία για μένα. Αλλά τίποτα δεν με κάνει να αισθάνομαι καλύτερα από την ελευθερία που απέκτησα συνειδητοποιώντας ότι είμαι μη δυαδικό άτομο», είχε πει.

Επιλέχθηκε εσωτερικά για να εκπροσωπήσει την Ελβετία στο Eurovision 2024 μετά από μια εσωτερική διαδικασία επιλογής από τον Ελβετικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα SRF. Ένα πάνελ τουλάχιστον 240 διεθνών μελών της δημόσιας κριτικής επιτροπής και μια 30μελής διεθνής επιτροπή εμπειρογνωμόνων από 20 χώρες επέλεξαν την καλύτερη συμμετοχή για τη χώρα από 472 συμμετοχές που υποβλήθηκαν.

Στη μουσική του, το Nemo ασχολείται με θέματα όπως η ταυτότητα φύλου, η ψυχική υγεία και η εύρεση του τόπου του σε αυτόν τον κόσμο.

Μετά τον τελικό το Nemo, που προσδιορίζεται ως non binary/μη δυαδικό άτομο, μίλησε στη συνέντευξη Τύπου και στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν.

«Έσπασα τον κωδικό και έσπασα το βραβείο. Το βραβείο μπορεί να επιδιορθωθεί, και η Eurovision χρειάζεται διόρθωση κάπου-κάπου” είπε για το βραβείο που έσπασε και στη συνέχεια ανέφερε, μεταξύ άλλων: “Ευχαριστώ όλους όσοι δούλεψαν για το τραγούδι. Συνέβη πέρυσι τον Ιούνιο και εγώ το έγραψα για να το δώσω σε κάποιον άλλον καλλιτέχνη. Και όταν μου είπαν να το πω εγώ, είπα ότι δεν το είχα σκεφτεί ποτέ αλλά πως θα έδινα μία ευκαιρία και τελικά κατέληξα να γράφω ένα από τα πιο δημιουργικά τραγούδια που είχα κάνει ποτέ. Ευχαριστώ όλους τους συνεργάτες μου που κατάφερα να έχω αυτό το κομμάτι της τέχνης, που είναι τόσο ξεχωριστό και μοναδικό τραγούδι. Η ομάδα που με ακολούθησε ήταν γεμάτη αγάπη και χαρά και αυτό είναι που θέλω να κρατάω μέσα μου ως ανάμνηση».

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button