Οικονομία

Αρχίζουν οι έλεγχοι σε στοχευμένα βιομηχανικά προϊόντα – Ποια είδη θα ελέγχονται

Βιομηχανικά προϊόντα όπως, πληκτρολόγια, «ποντίκια» υπολογιστών, παπούτσια και δερμάτινα είδη με «οικολογικό» δέρμα και μαγιό και πετσέτες μπάνιου, κυρίως για παιδιά, θα ελέγχονται, για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση των κατασκευαστών τους με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης.

Για το σκοπό αυτό υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας, η γενική διεύθυνση Βιομηχανικών Υποδομών και Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος της γενικής γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης και η γενική διεύθυνση Γενικού Χημείου του Κράτους της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου, το πρωτόκολλο συνεργασίας έχει στόχο τη διερεύνηση της συμμόρφωσης ορισμένων ειδών βιομηχανικών προϊόντων με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας προβλέπεται ο έλεγχος 178 δειγμάτων σε βάθος διετίας. Ειδικότερα, προβλέπεται τον πρώτο χρόνο ο έλεγχος 85 δειγμάτων και 93 δειγμάτων κατά το δεύτερο έτος.

Η επιλογή των κατηγοριών των προς έλεγχο βιομηχανικών προϊόντων γίνεται βάσει αξιολόγησης κινδύνου και αποσκοπεί στην αποτελεσματικότερη εποπτεία της αγοράς μέσω στοχευμένων ελέγχων στον τομέα της ασφάλειας και συμμόρφωσης βιομηχανικών προϊόντων.

Προβλέπεται η διενέργεια ελέγχων στις παρακάτω κατηγορίες προϊόντων:

  • Μαγιό, πετσέτες μπάνιου, κυρίως για παιδιά, με παραστάσεις ελκυστικές προς τα παιδιά, με έντονα χρώματα και θεματολογία κινούμενων σχεδίων κ.ά., ως προς την επισήμανση και τη συμμόρφωσή τους με τις διατάξεις του ευρωπαϊκού κανονισμού REACH για τη χημική ασφάλεια.
  • Ενδύματα κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου ή εν μέρει από κλωστοϋφαντουργικές ίνες, παιδικά και ενηλίκων, ως προς τη σήμανση και τη επισήμανσή τους και τη συμμόρφωσή τους με τις διατάξεις του ευρωπαϊκού κανονισμού REACH για τη χημική ασφάλεια.
  • Yποδήματα – δερμάτινα είδη (πέδιλα ή σανδάλια, ζώνες, πορτοφόλια, τσάντες, γάντια κ.λπ. από δέρμα /δέρμα/ύφασμα/«οικολογικό» δέρμα, είτε συνδυασμό αυτών) ως προς την σύνθεση, την ταυτοποίηση δέρματος, τη συναφή επισήμανση και τη συμμόρφωση με τις διατάξεις του ευρωπαϊκού κανονισμού REACH για τη χημική ασφάλεια.
  • Αναπτήρες ως προς την ασφάλεια για τα παιδιά.
  • Σύνθετη συγκολλημένη ξυλεία μη επικαλυμμένη, ως προς την εκχυλιζόμενη φορμαλδεΰδη.
  • Παιχνίδια για παιδιά μικρότερα των 3 ετών, για τον έλεγχο μετανάστευσης της Δισφαινόλης Α.
  • Πληκτρολόγια και «ποντίκια» ηλεκτρονικών υπολογιστών (επικίνδυνες ουσίες σε ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό από πλαστικό – Οδηγία RoHs), για τον έλεγχο περιεκτικότητας σε μόλυβδο.

Η διάρκεια του πρωτοκόλλου είναι διετής και ορίζεται από τον Μάιο του 2024 έως και τον Απρίλιο του 2026, ενώ μετά το πέρας του προγράμματος ελέγχων, προβλέπεται η από κοινού σύνταξη απολογιστικής έκθεσης μεταξύ των δύο υπηρεσιών.

Ο συντονισμός του προγράμματος ελέγχων θα γίνεται για την γενική γραμματεία Βιομηχανίας από την διεύθυνση Ασφάλειας και Συμμόρφωσης Βιομηχανικών Προϊόντων και για το Γενικό Χημείο του Κράτους από την διεύθυνση Ενεργειακών Βιομηχανικών και Χημικών Προϊόντων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

To άρθρο Αρχίζουν οι έλεγχοι σε στοχευμένα βιομηχανικά προϊόντα – Ποια είδη θα ελέγχονται δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button